Meny Tre Svampar Importör/Exportör Rysk kultur och språk Honungsvin

Zhiguli Barnoe

 

Zhiguli Barnoe öl är den första ryska ölen i fasta sortimentet på Systembolaget och är bryggd på bara naturella råvaror.

ZhiguliÖlet Zhiguli Barnoe vann Systembolagets tävling under 2011 om bästa ryska ljusa lager. Den 1:a oktober 2011 började Zhiguli Barnoe att säljas på Systembolagets hyllor och finns idag i fasta sortimentet. Hittar du den inte i din butik kan du bara säga till i butiken så kan de ta hem den. Varje butik bestämmer idag själva om de vill ha Zhiguli på hyllan, trots ca 350 000 sålda flaskor på första året, men enstaka flaskor eller mer kan beställas i varje butik, artikel nr 1589. Beställ den här

Zhiguli vann guldmedalj i Bryssel för bästa kvalitet inom kategorin pilsner hos Monde Selection under 2012. Monde Selction är Europas äldsta kvalitetsinstitut.

Under november 2011 vann Zhiguli Barnoe guldmedalj i den prestigefyllda internationella tävlingen European Beer Star 2011 i Nûrnberg, Tyskland, i kategorin klassisk Europeisk pilsner. I 2011 års tävling fanns 1113 olika öl representerade från 38 länder. Antalet deltagare översteg förra årets antal med 16%. Utmärkelser delades ut i 49 kategorier. Guld, silver och brons i varje kategori.

Ölet Zhiguli har sitt ursprung från 60-talet. Den serverades då endast på en enda restaurang i Moskva, som bar samma namn och var känd över hela landet. Köerna på gatan var ibland 3 timmar långa för att få ett glas Zhiguli.

Ölet, tillagad på naturliga råvaror var en känd favorit i Sovjetunionen bland alla, från vetenskapsmän och ballettdansare till soldater och fabriksarbetare fram till 90 talet, då hela landet förändrades.

Nu, efter 20 år, har man återupplivat den smaken, som många ölkännare blev förälskade i.

Mjukt vatten från 320 meter djup brunn gör ölet unikt. Bryggningen tar 21 dagar. Detta bevarar den fina känslan av humle och ger ölet en lätt bitterhet och en hel, maltig "kropp." Sedan följer långvarig vällagring i kyla som harmoniserar karaktären i ölet.

ZhiguliÖlet serveras i en grön flaska och är försluten med en twistkapsyl, på exakt samma sätt som på 60-talet och är perfekt för alla tillfällen, även då man inte har en öppnare till hands.

Ölet produceras sedan 3 år tillbaka på Mosbrew i en ekologisk zon nära Moskva. Det är ett stort, nytt och modernt bryggeri som endast använder europeisk utrustning.

Zhiguli Barnoe säljs framgångsrikt i Ryssland, och fick även erkännande i USA, där New York Magazine har markerat ut den som en av intressanta ölnyheter.

Tre Svampar Import/Export är stolta att leverera de första ryska ölen till Systembolagets hyllor. Vår affärsidé är att framhäva ekologiska och naturella produkter med hög kvalitet från öst.


Systembolagets rekommendationer
Användning: Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck.
Smak: Maltig smak med inslag av bröd, örter, honung och apelsinskal.
Länk till Zhiguli Barnoe på Systembolaget

"Ölet har en fin känsla av humle och en lätt bitterhet och har också fått erkännanden av den kräsna amerikanska pressen." Johan Magnusson, King Magazine (länk)

"Ljusgult öl med ganska sötfruktig smak i enkel stil. Liten beska och lite väl söt eftersmak."

Anders Melldén, Livets Goda (länk)

"Ölen smakade fantastisk, och är verkligen att rekommendera finsmakare som tycker mycket om god öl!" Peter Johansson, Cawa Media (länk med bilder från Mosbrew bryggeri)


Humle malt

.

Tillverkning
Denna öl är, som all annan lager underjäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur (5-10°C). Som namnet antyder sjunker jästen till jäskarets botten och ölen får mer karaktär av råvaran än av själva jäsningsprocessen. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier. Att lagra öl vid sval temperatur var känt redan på 1400-talet.

Produktionsområde
Bryggeri Mosbrew belägen 3 km från Moskva (i Mytishchi) i ett ekologiskt rent område.

Typ av öl
Starköl 4,9%, ljus lager.

Typ av malt och humle

Kornmalt, humle.

Framställning/bryggningsteknik
Zhiguli barnoe bryggs enligt originalrecept från Moskvas restaurang Zhiguli. Det är en produkt med sin egen historia med retrokänsla från 60-talet. Mytischinskt mjukt vatten från ett djup på 320 meter ger ölet en unik smak.

Jäsningen tar 21 dagar. Detta bevarar den unika smaken av humle och ger ölet en lätt bitterhet och en hel maltig "kropp." Sedan följer långvarig vällagring i kyla som harmoniserar smaken av öl.

Odlingsområde
Malt från Ryssland, humle från Tjeckien.

Kort historik om producenten/företaget
Mosbrew är den mest moderna bryggeriet i Ryssland och agerar som sin egen distributör och logistikcentrum. Företaget startade i september 2008.
Mosbrew har en kapacitet på 2,4 miljoner hektoliter per år med successiv expansion till 6 miljoner hektoliter per år. Mosbrews partners totala investeringen i projektet uppgick till mer än 200 miljoner dollar.

Bolaget levererar till den ryska marknaden ett brett utbud av drycker, inklusive sitt eget varumärke: Mospivo, Zhiguli, Moskvas och på licens: Oettinger, Faxe, Breznak, Cervena Selkä, effekt ®, Orangina, Coors Light, Bear Beer, samt importerade märken som Budweiser Budvar, Erdinger, Bitburger, Radeberger, Clausthaler, Bombardier, Perrier, Vittel, San Pelligrino, Pago, och andra.
Zhiguli
Bryggmästare
Huvudbryggmästare på bryggeriet är Mikhail Ershov.

Övrigt
Det är första ryska produkten i fast sortiment på Systembolaget. Bästa lager i Ryssland.

 

 

© Tre Svampar Import/Export 2011  •   www.tresvampar.se  •   info@tresvampar.se   •   Tel 08-43764666   •   Bildbiten webb & grafisk design